Ir. Oscar van Dijk MBA, managing partner

 

 

Oscar van Dijk is:

regisseur – 25 jaar ondernemer – zorg – eHealth – internet – e-commerce – supply chain management – TU Delft – INSEAD – onderhandelaar – praktische doorzetter – analytisch – innovatie  beste lifestyle website van het jaar (4x) – internationaal – beste virale campagne NL – winnaar Vodafone Mobiles for Good Challenge

Oscar van Dijk is oprichter van diverse bedrijven, waaronder Vicinitas. Als managing partner ondersteunt hij bedrijven die een verandering meemaken; van start-up coaching tot begeleiding bij een crisis, dreigend faillissement, verkoop van het bedrijf of een bedrijfsonderdeel.

Studie

Van Dijk, opgegroeid in een artsengezin, behaalde eind jaren tachtig zijn ingenieurstitel Werktuigbouwkunde in Delft. Binnen de vakgroep van Prof. Jan in ’t Veld bekwaamde hij zich in het gebruik van de systeemtheorie om organisaties te analyseren en met een procesgerichte aanpak te verbeteren.

Philips
Na zijn studie startte hij bij Philips Electronics als management trainee. In een periode van twee jaar werkte hij in meerdere productdivisies en afdelingen. Uiteindelijk besloot hij om Philips te verlaten en een eigen bedrijf te starten.

Eigen bedrijf

Samen met een broer en zwager richtte van Dijk in 1990 een uitgeverij van Nederlandstalige consumentensoftware op. Domus Software groeide snel uit de grootste software uitgeverij in de Benelux. Zes jaar later verkochten zij het bedrijf aan een Amerikaans beursgenoteerde onderneming. Na een jaar directeur van de Nederlandse vestiging te zijn geweest, vertrok van Dijk met echtgenote en kinderen naar Frankrijk, waar hij aan het prestigieuze INSEAD een full-time MBA-opleiding volgde.
Na terugkomst uit Frankrijk in 1998 organiseerde hij een financieringsronde van meer dan 4 miljoen euro voor zijn nieuwe Internetbedrijf. Ondanks dat het bedrijf in heel Europa bliksemsnel groeide (in minder dan een jaar vertegenwoordiging in zeven Europese landen en 60 medewerkers), kwam het de shake-out van het jaar 2000 niet ongeschonden door. Het bedrijf maakte in dat jaar een doorstart. In de  jaren daarna hielp hij  et bedrijf voorzichtig en gecontroleerd in Nederland te groeien. Na voor de vierde keer op rij in de categorie “Gezondheid en welzijn” de prijs van de meest populaire website van Nederland gewonnen te hebben verkocht hij begin 2012 zijn aandeel in het bedrijf.

Start als zelfstandig adviseur/interim manager

Sinds 2001 werkt Oscar als zelfstandig adviseur en interim-manager. Afhankelijk van de drukte in zijn bedrijven neemt hij selectief opdrachten aan. Kan hij niets of onvoldoende bijdragen aan een oplossing voor de cliënt, dan neemt hij de opdracht niet aan, of helpt de cliënt een ander te vinden.
Samen met zijn voormalig collega Ir. Michiel Colenbrander won hij de Berenschotprijs voor het beste organisatieadvies. Hij schreef de internetstrategie van zorgverzekeraar ANOZ (nu onderdeel van Achmea). Hij adviseerde bij de ontvlechting van een joint-venture tussen Thieme Meulenhoff en Nijgh Versluys. Recent ondersteunde hij als strategisch supplychain adviseur bij de groei van de grootste mobiele accessoiresimporteur van de Benelux. Hij was betrokken bij diverse bedrijfsfinancieringstrajecten en bedrijfsverkopen. Hij heeft daarnaast veel ervaring in het ondersteunen van ondernemers, waarvan het bedrijf zich op een kantelpunt bevindt.

De filmperiode

In de periode 2003-2010 was Oscar als oprichter de DGA van een bedrijf dat films via het internet verhuurde; eerst alleen dvd’s die per post werden verstuurd, later ook via een in-house ontwikkeld Video On Demand systeem. Hij verkocht een deel van de aandelen aan Nederland’s grootste videotheekketen Videoland. Samen met Essent Kabelcom (nu Ziggo) en A-Film (Nederland’s grootste lokale filmdistributeur) richtte hij een joint-venture op ter exploitatie van een nieuw Nederlands video-on-demand platform. Andere activiteiten in die periode waren de bouw van een verzendhuis voor cadeau-DVD’s voor Paramount, Nickelodeon, Dreamworks en Universal. In 2008 zette van Dijk een keten van film-webshops op, in samenwerking met o.a. Elsevier, de TROS, het Parool en Haarlems Uitgeversbedrijf (HUB). Na een faillissement van Videoland eind 2010 besloot hij begin 2011 deze mediaperiode af te sluiten, in de overtuiging dat de waarde in de thuisfilm-exploitatieketen definitief naar Hollywood en Silicon Valley was verplaatst.

De Zorgsector, een hernieuwde interesse

Vanaf 2011 is Oscar als adviseur, projectmanager en ondernemer actief in de Zorgsector. Hij was vice voorzitter van de Dutch Health Hub, een Big Data intiatief in de zorg. Hij is mede-oprichter van zorgInc., de eerste Nederlandse eHealth incubator. Hij is managing partner bij Dutch eHealth Fund Management. In de periode 2015-2016 was dit bedrijf mede-organisator van FICHe, een challenge voor Europese eHealth startups. Het budget hiervoor is € 6,4 miljoen. Van Dijk was bedenker en trekker van het door het ministerie van VWS in 2016 geinitieerde Fasttrackprogramma. In de periode 2016-2018 was van Dijk part-time projectleider eHealth binnen de nieuwe wijkfieldlabs in Amsterdam en Almere. Vanwege zijn lidmaatschap van de clientenraad van het Tergooi ziekenhuis heeft hij die functie in mei 2018 neergelegd.

Medicine Men

Zijn nieuwste startup is Medicine Men. Dit bedrijf heeft een geavanceerd zelfmanagementplatform voor chronisch zieke patienten ontwikkeld. De eerste oplossing van het platform won binnen een veld van 208 inzendingen de Vodafone Mobiles for Good award. Partners en klanten binnen projecten van Medicine Men zijn o.a. UMC Utrecht, het AMC, Bravis ziekenhuis, LUMC, Microlife Benelux, ROHA, Care Innovation Centre, Health Holland en het Aidsfonds.

Reacties zijn gesloten.